Още една голяма загуба в света на творците: Отиде си скулпторът

...
Още една голяма загуба в света на творците: Отиде си скулпторът
Коментари Харесай

Напусна ни Янко Бонев

Още една огромна загуба в света на създателите: 

Отиде си скулпторът Янко Бонев. Новината за кончината на създателя бе публикувана в обществената мрежа от негови близки и другари, написа.

Янко Бонев е роден на 7 юни 1945 година в гр. Русе. През 1975 година приключва Националната Художествена Академия - компетентност Керамика и стартира да работи в региона на монументалната пластика. Предпочитаният от създателя материал за работа е бронза.

През годините взе участие в Национални изложения, а някои от неговите статуи са в частни сбирки. Негови произведения и осъществени планове могат да бъдат видени в разнообразни български градове. Някой от тях са: централният площад в гр. Добрич, фонтанът на централния площад в гр. Благоевград, фонтанът на централния площад в гр. Русе, Националният Дворец на Културата - София и доста други.

Авторът също по този начин има опит в екстериорния и интериорен дизайн на обществени здания (офис здания, банки, хотели и др.)

Името на Янко Бонев участва в Българската енциклопедия за монументални изкуства.

Холивудският артист Бен Крос е шурей на известния ваятел. През 2018 година, на 11-ия фестивал на националната носия в Жеравна Бен Крос и дъщерята на Янко - Деана Бонева минаха под венчилото по остарял български бит.

" Втори човек от носещите светлина, които имах достойнството да снимам, ни напуща - скулпторът Янко Бонев. Светлина по пътя, ще апелирам моите мама и тати да те посрещнат в грижа… Почивай в мир… чувството за затискащото и НЕстигащото ни време като че ли ме задушава… ", написа във Facebook Теа Нишков, фотограф.

Поклон пред паметта на създателя!
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР